2010-11-18 09:35:08• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Vége a patthelyzetnek a képviselőházban

Körülbelül két hónapja tartó patthelyzet után szerdán felújíthatta munkáját a román képviselőház házbizottsága, miután a kormánykoalíciót alkotó pártok módosították az alsóház működési szabályzatát.

A román parlament alsóházának állandó bizottságában azért lehetetlenült el a helyzet, mert az ellenzék rendszerint nem vett részt az üléseken, így nem volt döntőképes a grémium. A tetsület legfőbb feladata a képviselőház napirendjének kijelölése, így valamennyi törvénytervezet csak úgy kerülhet szakbizottsági vitára, majd a törvényhozó testület elé, ha erről előzőleg dönt a házbizottság.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azért bojkottálta a testület munkálatait, mert a kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) színeit képviselő Roberta Anastase képviselőházi házelnököt csalással vádolják. Szerintük a házelnök szeptemberben meghamisította az egyik képviselőházi szavazás eredményét, ezért a lemondását követelik, amivel a kormánykoalíció nem ért egyet.

A házszabályt úgy módosították, hogy gyakorlatilag megszüntették a testület döntésképességéről szóló előírást, így a döntéseket ezentúl meg lehet hozni a részt vevő képviselők egyszerű többségével is. Eddig valamennyi házbizottsági tag létszámát vették figyelembe, azoknak a többségére volt szükség egy határozat meghozatalához, függetlenül attól, hányan voltak jelen.

A házszabály módosítását az ellenzéki pártok alkotmányellenesnek tartják, és a taláros testülethez fordultak panasszal. Az ellenzék a romániai demokrácia "fekete napjának" nevezte november 16-át, amikor a parlament döntött a szabályzat megváltoztatásáról.

A román kormánykoalíció október elején is módosította a képviselőház szabályzatát. Ennek az volt a célja, hogy a 2008-as parlamenti választások óta egykori pártjukból kilépett független képviselők - akik jelenleg támogatják a parlamentben a román kormányt és egy miniszterük is van - önálló és teljes körű jogokkal felruházott frakciót alkothassanak. Ezt a módosítást szintén az alkotmánybíróságon támadta meg a román ellenzék. A bírói testület szerdai döntésében elutasította a beadványukat, és úgy foglalt állást, hogy az október eleji házszabályzat-módosítás nem ütközik alaptörvénybe. Így a függetlenek továbbra is önálló frakcióként működhetnek.


Újra beindulhat a munka a Képviselőházban
Újra beindulhat a munka a Képviselőházban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: